Τετάρτη, 3 Αυγούστου 2011

Ποδηλατοπορία & Πεζοπορία Ουρανούπολης
Σάββατο, 20 Αυγούστου · 9:30 π.μ. - 7:00 μ.μ.

Τοποθεσία
Νέα Ρόδα μέχρι την Ουρανούπολη και τα όρια του Αγίου Όρους

Δημιουργήθηκε από:

ForΠολύχρωμοι Ποδηλάτες / -τισσες

Περισσότερες πληροφορίες
Οι Πολύχρωμοι Ποδηλάτες/-τισσες σας καλούμε να συμμετάσχουμε στην όμορφη πρωτοβουλία της ''Ένωσης για τα δικαιώματα των Πεζών''
''Ποδηλατοπορία & Πεζοπορία Ουρανούπολης''.
Μπορούμε να πάμε από πριν και να κατασκηνώσουμε στο camping της Κομίτσας http://www.camping-comitsa​.gr/
ή όπου αλλού επιθυμείτε.

Σας παραθέτω την ανακοίνωση του Γρηγόρη Μαυράκη:

Αγαπητοί φίλοι,

η Ένωση για τα δικαιώματα των Πεζών,
η Πρωτοβουλία Πολιτών για τη διαφύλαξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής συνόρων Αγίου Όρους, οι Ποδηλάτες Θεσσαλονίκης και οι Πολύχρωμοι Ποδηλάτες
διοργανώνουν το Σάββατο 20 Αυγούστου
την πρώτη Ποδηλατοπορία & Πεζοπορία Ουρανούπολης,
διεκδικώντας αξιοπρεπείς ποδηλατικές και πεζοπορικές υποδομές
στη διαδρομή από τα Νέα Ρόδα μέχρι την Ουρανούπολη και τα όρια του Αγίου Όρους.

Ακολουθεί το πρόγραμμα:

Σάββατο 20 Αυγούστου 2011.
ΠΟΔΗΛΑΤΑ: 9:30 συγκέντρωση ποδηλάτων και ποδηλατών στην θέση "διώρυγα του Ξέρξη" έξω από τα Νέα Ρόδα. Ενοικίαση ποδηλάτων για όσους δεν έχουν (θα υπάρχουν 40 ποδήλατα προς ενοικίαση).
10:00 Εκκίνηση ποδηλάτων προς Τρυπητή, Ουρανούπολη, Μονή Ζυγού.
11:00 άφιξη στη Μονή Ζυγού.

ΠΕΖΟΙ: 10:00 συγκέντρωση στον Πύργο Ουρανούπολης, προαιρετική ξενάγηση στον Πύργο. 10:30 εκκίνηση πεζοπορίας, 11:00 άφιξη στη Μονή Ζυγού.

Η ποδηλατοπορία θα γίνει με συνοδεία Τροχαίας, γιατρού και ποδηλατικού συνεργείου.
Στο χώρο κατάληξης της πορείας θα προσφερθούν μπουγάτσα και αναψυκτικά, και ξενάγηση στη μονή Ζυγού για όσους το επιθυμούν.
Θα γίνει δωρεάν επιστροφή των ποδηλατών στον τόπο εκκίνησης με λεωφορεία ξενοδοχείων και μεταφορά των ποδηλάτων από την εταιρεία διοργάνωσης ποδηλατικών εκδρομών Cycle Rides & Tours.
Όσοι ποδηλάτες επιθυμούν, μπορούν να επιστρέψουν στα νέα Ρόδα με ποδήλατο.

Η μέρα θα τελειώσει (αν μας πάρει ο χρόνος) με μπάνιο στα νησάκια (θα πάμε με καΐκι) και ταβερνάκι επιτόπου!
Θα προσπαθήσω να πετύχω κι εκπτώσεις σε τοπικά ξενοδοχεία.
Υπάρχει και limited space στην αυλή μου για camping κάτω από τα πεύκα.

Γρηγόρης Μαυράκης
Τηλ. 6978897102
«Περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» έχει χαρακτηριστεί με υπουργική απόφαση του 1991 η περιοχή από την Ιερισσό μέχρι και την οριογραμμή του Αγίου Όρους.
Και το αντιλαμβάνεται κανείς καθώς αρχίζει να κατηφορίζει προς τα Νέα Ρόδα, ερχόμενος από Ιερισσό, βλέποντας το εκπληκτικό τοπίο να εξαπλώνεται μπροστά του ανάμεσα από πράσινους λόφους, στο βάθος την Αμμουλιανή, τον Πύργο της Ουρανούπολης κι ακόμη παραπέρα τον επιβλητικό Άθω.
Αμέσως μετά τα Νέα Ρόδα βρίσκεσαι να πορεύεσαι παράλληλα ή μέσα στο έργο που έφτιαξε πριν 2.500 χρόνια ο Πέρσης βασιλιάς για να περάσει τα καράβια του. Από την Τρυπητή και μέχρι τον Πύργο του Ανδρόνικου θαυμάζεις το πράσινο και τη θάλασσα στα πόδια σου, και μετά την Ουρανούπολη, από τον παραλιακό χωματόδρομο εισάγεσαι στο Αθωνικό τοπίο και καταλήγεις στην αναδυόμενη από τα ερείπια Μονή Ζυγού.
Η διαδομή αυτή, 12 χιλιόμετρα φύσης και ιστορίας, μπορεί να αναδειχθεί και να αναδείξει την περιοχή. Σήμερα η «Διώρυγα του Ξέρξη» είναι ένας μη αναγνωρίσιμος δρόμος με μια αδιάφορη πινακίδα να μισοαναγγέλει με πλήρη ασάφεια το μοναδικό Περσικό μνημείο στην Ευρώπη. Ο δρόμος από Τρυπητή προς Ουρανούπολη, παρά την ομορφιά του, είναι πηγή μεγάλης αμηχανίας και εκνευρισμού για τους εκατοντάδες επισκέπτες που επιχειρούν να τον περπατήσουν για να αισθανθούν, να δουν και να μυρίσουν το τοπίο, και αντ’ αυτού έρχονται αντιμέτωποι με αυτοκίνητα (δε γνωρίζουν οι κουτόφραγκοι ότι ο μόνος σωστός τρόπος για να απολαύσεις ένα μέρος είναι να το διασχίζεις με το ΙΧ αυτοκίνητό σου, με κλιματισμό και μουσική). Το τελευταίο δε κομμάτι προς το Άγιο Όρος, καταφύγιο περιπατητών αλλά και πάρκιγκ λεωφορείων, «πλουτίζει» τον επισκέπτη με σκόνη και χαλίκια και τον κάνει να αναθεματίζει την ώρα που ξεκίνησε τον «περίπατο».
Πιστεύουμε πως αυτή η διαδρομή χρειάζεται, εκτός από την τακτοποίηση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, αξιοπρεπείς υποδομές για περπάτημα και ποδήλατο. Χρειάζεται άνετο ασφαλές πεζοδρόμιο και ποδηλατόδρομο διπλής κατεύθυνσης. Ακόμη καλύτερα, δρόμο με ξεχωριστή χάραξη μακριά από τη θορυβώδη και ρυπαρή διέλευση των αυτοκινήτων όπου αυτό είναι δυνατό. Δρόμο με δική του ταυτότητα, σήμανση και ιστορικές πληροφορίες, με νυχτερινό φωτισμό και σκιασμένα σημεία ανάπαυσης για τις ζεστές ώρες, με παγκάκια και βρύσες. Θα μπορούσε να λέγεται “Αθωνικός Περίπατος” και να γίνει παγκόσμια γνωστός και αναγνωρίσιμος.
Για τα παραπάνω, όσο φουτουριστικά κι αν ακούγονται, έχει γίνει το πρώτο βήμα. Για τη «Διώρυγα του Ξέρξη» υπάρχει μελέτη στο δήμο Αριστοτέλη, που προβλέπει πεζοπορική διαδρομή σε όλο το μήκος της διώρυγας. Για το τμήμα Τρυπητής- Ουρανούπολης, υπάρχει επίσης μελέτη διαπλάτυνσης του υπάρχοντος δρόμου με πεζοδρόμιο πλάτους τριών μέτρων (να η υποδομή για τον ποδηλατόδρομο) και τέλος, για το μικρό τμήμα Πύργου Ανδρόνικου – Μονής Ζυγού, υπάρχει προμελέτη της 10ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, που ορίζει προδιαγραφές ενός ήπιας κυκλοφορίας δρόμου.
Είναι θέμα πολιτικής βούλησης, να περιληφθούν αυτά τα έργα στο σχεδιασμό, και στη συνέχεια στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου.
Το σωματείο μας, θέλοντας να τονίσει τη σημασία της ιστορικής και πανέμορφης αυτής διαδρομής στην πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, διοργανώνει το Σάββατο 20 Αυγούστου ποδηλατοπορία που θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί από τα Νέα Ρόδα και θα καταλήξει στη Μονή Ζυγού. Στο ίδιο σημείο θα καταλήξει και πεζοπορία που θα ξεκινήσει στις 10:30 από τον Πύργο Ουρανούπολης.
Καλούμε τους μόνιμους κατοίκους της περιοχής, αλλά και τους καλοκαιρινούς και εφήμερους κατοίκους και επισκέπτες, να ξεσκονίσουν το ποδήλατό τους, να το επιδιορθώσουν στα φορητά συνεργεία που θα οργανωθούν τις προηγούμενες μέρες σε Ιερισσό, Νέα Ρόδα και Ουρανούπολη, και να συμμετέχουν στην ποδηλατοπορία। Καλούμε όσους θέλουν να περπατήσουν, να βρίσκονται στις 10 στον Πύργο της Ουρανούπολης।

______________________________________________

Photos από το Σάββατο:

https://www.facebook.com/media/set/?set=oa.10150292453511178&type=1


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου